Стір-фрай із гречки

ІЛЛЯ СЬОМІН, шеф-кухар TinTin і бару Loggerhead

Інгредієнти

  • • гречка – 300 г
  • • вода – 600 г
  • • капуста кейл – 1 качан
  • • часник – 4 зубчики
  • • перець болгарський – 4 шт.
  • • маринований артишок (серцевина) – 4 шт.
  • • кокосова олія – 4 ст. л.
  • • сіль
  • • петрушка та базилік

Як готувати?

  Розігріти вок і влити кокосову олію. Додати нарізаний часник і смажити 10 секунд. Додати капусту і трохи солі, обсмажувати доти, поки капуста не зменшиться за розміром у 2 рази, час від часу помішуючи. Перекласти в миску.

Поставити вок назад на плиту, розігріти та влити кокосову олію. Додати нарізаний перець і сіль, тушкувати до золотистого кольору, періодично помішуючи. Перекласти в миску.

Вок повернути на плиту, розігріти й додати олію. Всипати гречку, попередньо приготовану капусту і перець, серцевини артишоку, петрушку, базилік і решту дрібку солі.Перемішати й подавати на стіл.

Гречана каша – чудовий варіант для легкого сніданку, але просто гречка, погодьтесь, нудно. Тому я вирішив доповнити її копченими ковбасками, а саму крупу зварити у зеленому чаї.

Гречка у зеленому чаї з томатами та ковбасками

ЄВГЕН КЛОПОТЕНКО, телеведучий, бренд-шеф ресторану «Сто років тому вперед»

Інгредієнти

  • • гречана крупа – 100 г
  • • заварений зелений чай – 200 мл
  • • копчені ковбаски – 50 г
  • • томати чері – 2 шт.
  • • тертий пармезан – 10 г
  • • соняшникова олія для смаження

Як готувати?

Заварити зелений чай. Беріть нейтральні сорти чаю, які не дають сильної гіркоти. У невелику каструлю засипати крупу, залити зеленим чаєм та поставити варитися на середній вогонь.

Коли гречка у зеленому чаї закипить, додати ковбаску, порізану невеличкими шматочками, та варити до готовності.На невеличкій сковороді з рослинною олією обсмажити томати, нарізані крупними кубиками.

Готову кашу викласти на тарілку, додати томати та посипати пармезаном.

Гречото готується так, як і різото, але з гречкою. Для цього рецепту використовую зелену гречку. Готувати найкраще у чавунній сковорідці з товстим дном: інгредієнти важливо спершу обсмажити, а не просто варити.

Гречото з білими грибами

ДМИТРО БОРИСОВ, бренд-шеф «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова»

Інгредієнти

  • • зелена гречка – 300 г
  • • грибний бульйон – 500 г
  • • відварені білі гриби – 200 г
  • • цибуля шалот – 3 шт.
  • • часник – 3 зубчики
  • • біле вино – 1 склянка
  • • селера – 2 стебла
  • вершкове масло – 3 ст. л.
  • топлене масло гхі – 1 ст. л.
  • оливкова олія – 1 ст. л.
  • петрушка
  • • тертий пармезан
  • • сіль, перець

Як готувати?

У розігріту пательню додати дві столові ложки вершкового масла, олію гхі та оливкову олію. Дрібно нарізати цибулю, часник та селеру і смажити на помірному вогні до золотистого кольору. Додати гречку та обсмажувати кілька хвилин. Влити до крупи вино та випарити його, помішуючи.

Додати бульйон. Робити це слід поступово по склянці: наступну порцію рідини додавати тоді, коли випарувалася попередня. Гречото, на відміну від різото, не потрібно постійно помішувати. Додавати бульйон слід до готовності гречки: вона повинна бути альденте.

Нарізати гриби та додати у гречото. Посолити, поперчити за смаком та перемішати. Нарізати зелень петрушки, додати столову ложку вершкового масла і посипати тертим пармезаном. Перемішати й подавати на стіл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *